Recommender FAQ

Το Recommender είναι ένα σύστημα συστάσεων προϊόντων που δημιούργησε η roasc για να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πωλήσεις στο eshop σας με αυτόματο τρόπο. Βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, το Recommender ενσωματώνεται στο eshop σας και προτείνει στον κάθε επισκέπτη σας ειδικά επιλεγμένα προϊόντα από το κατάστημά σας, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις προτιμήσεις του. Η εξατομικευμένη εμπειρία που παρέχει στον επισκέπτη οδηγεί στην αύξηση των πωλήσεών σας.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Recommender εδώ. Κάντε αίτημα ενεργοποίησης δωρεάν δοκιμής της υπηρεσίας για 30 ημέρες, για να διαπιστώσετε στην πράξη πως μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό.

Τα “Σχετικά Προϊόντα” είναι μια λειτουργία που υποστηρίζεται από τις περισσότερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Το WooCommerce για παράδειγμα, υπολογίζει και προβάλλει σχετικά προϊόντα με βάση τις λέξεις-κλειδιά (tags) και τις κατηγορίες των προϊόντων από τα οποία προκύπτουν συγγενικά προϊόντα. Από το σύνολο των συγγενικών προϊόντων, προβάλλει ένα τυχαίο υποσύνολο.

Το Recommender σε αντίθεση με την παραπάνω μέθοδο, αποτελεί μία μηχανή συστάσεων προϊόντων που στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα προϊόντα που προτείνει, προκύπτουν με βάση τη συμπεριφορά του εκάστοτε χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε επισκέπτης λαμβάνει εξατομικευμένες προτάσεις οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερο conversion rate σε σχέση με τον τυπικό μηχανισμό. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί τη διαφορά αν σκεφτεί τα προϊόντα μιας βιτρίνας σε σχέση με τα προϊόντα που θα προωθήσει ένας πωλητής σ’ έναν συγκεκριμένο πελάτη που γνωρίζει τις προτιμήσεις του.

Το eshop σας προσαρμόζεται στον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά ώστε να του παρέχει την βέλτιστη αγοραστική εμπειρία.

Τα προτεινόμενα προϊόντα μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν σε όλες τις σελίδες, όπως:
– Αρχική Σελίδα
– Σελίδα Προϊόντος
– Σελίδα Κατηγορίας
– Σελίδα Καλαθιού Αγορών
– Σελίδα Σφάλματος 404
– Σελίδα Κενών Αποτελεσμάτων Αναζήτησης

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους ενσωμάτωσης και τους διαφορετικούς τύπους συστάσεων που υποστηρίζονται στον οδηγό χρήσης του Recommender.

Το Recommender περιλαμβάνει 3 πλάνα χρέωσης: STARTER, BUSINESS και ENTERPRISE. Το πλάνο καθορίζεται από τον τζίρο που αποκτάτε από το Recommender, κάθε προηγούμενο μήνα. Το κόστος της υπηρεσίας για τζίρο έως 1000€ είναι 46€/μήνα+ΦΠΑ, για τζίρο έως 5000€, 125€/μήνα+ΦΠΑ και για μεγαλύτερα κέρδη στα 320€/μήνα+ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, αν τον Ιανουάριο βρίσκεστε στο πακέτο STARTER και κερδίσετε 1200€, τον Φεβρουάριο μεταβαίνετε στο BUSINESS.

Πώληση μέσω του Recommender θεωρείται κάθε αγορά που προκύπτει από προτεινόμενα προϊόντα. Προϋπόθεση είναι η αγορά αυτή να γίνει εντός 14 ημερών από τη στιγμή που ο χρήστης έκανε κλικ σε αυτό.

Οι συστάσεις προϊόντων που παράγει το Recommender προκύπτουν με διάφορους τρόπους. Αυτοί είναι με βάση το ιστορικό χρήστη, το προβαλλόμενο προϊόν ή από αυτά που έχουν προστεθεί στο καλάθι. Συνεπώς, τα προτεινόμενα προϊόντα που λαμβάνετε, πιθανώς να διαφοροποιούνται από αυτά που λαμβάνουν οι υπόλοιποι επισκέπτες σας.

Επίσης, για την ελαχιστοποίηση θορύβου στα δεδομένα, δεν γίνεται καταγραφή δεδομένων σε ορισμένους τύπους χρηστών. Αυτοί αφορούν στα εγγεγραμμένα μέλη του eshop σας, με υψηλά δικαιώματα χρήστη (administrator, shop manager κλπ). Έτσι, οι διαχειριστές του συστήματος δεν λαμβάνουν εξατομικευμένες συστάσεις ακόμη κι όταν είναι αποσυνδεδεμένοι από το σύστημα. (Εκτός αν αποσυνδεθούν και διαγράψουν τα cookies τους).

Επιπροσθέτως, η ποιότητα των συστάσεων εξαρτάται από το πλήθος των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί για τον επισκέπτη ή το προϊόν. Όταν τα δεδομένα είναι ανεπαρκή, εμφανίζεται ένα πρόβλημα γνωστό ως “cold start”. Το Recommender για να το αντιμετωπίσει, προβάλλει δημοφιλή προϊόντα. Αυτά τα προσαρμόζονται όσο το δυνατόν περισσότερο στον χρήστη με χρήση ειδικών φίλτρων.

Το Recommender εκπαιδεύεται καθημερινά με τα νέα δεδομένα που λαμβάνει από τους χρήστες που έχουν αγοράσει προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα προϊόντα αγοράζονται από το κατάστημά σας ανά ημέρα, τόσο καλύτερα αποδίδουν και οι συστάσεις προϊόντων.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοσή είναι το μέγεθος και ο ρυθμός ανανέωσης την αποθήκης κάθε προϊόντος. Αν για παράδειγμα έχετε μόνο ένα από κάθε προϊόν σας στην αποθήκη, οι συστάσεις προϊόντων δεν θα έχουν υψηλή απόδοση. Αυτό διότι τα εξαντλημένα προϊόντα εξαιρούνται από τις συστάσεις παρά το γεγονός ότι το σύστημα “μαθαίνει” από ποιους αγοράζονται.

Ένα eshop με μέση επισκεψιμότητα και μέση ποσότητα αποθέματος 5 χρειάζεται περίπου 4-6 μήνες για να εκτιμήσει με ασφάλεια την τελική απόδοση του συστήματος συστάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό ποσό της ελάχιστης χρέωσης στο οποίο παρέχεται η υπηρεσία, σας προτείνουμε να επενδύσετε τα χρήματά σας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών από το οποίο και έπειτα μπορεί να αυξηθεί η απόδοσή του σημαντικά.

Η προτεινόμενη διαμόρφωση που διαπιστώσαμε ότι παρουσιάζει την υψηλότερη απόδοση είναι η εξής:

Σελίδας Προϊόντος: Συστάσεις με βάση τον χρήστη & Συστάσεις με βάση το προϊόν

Σελίδα Κατηγορίας Προϊόντος: Συστάσεις με βάση τον χρήστη (με χρήση widget, στην πλευρική στήλη)

Αρχική Σελίδα: Συστάσεις με βάση τον χρήστη & Δημοφιλή προϊόντα (με χρήση shortcode)

Σελίδα Σφάλματος 404: Συστάσεις με βάση τον χρήστη & Δημοφιλή προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε το bounce rate των χρηστών σε περίπτωση που οδηγηθούν σε σελίδα που δεν υπάρχει.

Σελίδα Κενών Αποτελεσμάτων Αναζήτησης: Συστάσεις με βάση τον χρήστη & Δημοφιλή προϊόντα. Οι χρήστες παρόλο που δεν έλαβαν αποτελέσματα για τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποίησαν, λαμβάνουν συστάσεις προϊόντων που μπορεί είναι σχετικές με την αναζήτησή τους.

Σελίδα Καλάθι Αγορών: Σε περίπτωση που το μέσο μέγεθος καλαθιού αγορών ξεπερνά το 1.25, προτείνεται να χρησιμοποιήσετε τις συστάσεις τύπου: συμπληρωματικά προϊόντα (δείτε το Average Order Size στην καρτέλα “Analytics” του Recommender στον πίνακα ελέγχου του eshop σας). Σε αντίθετη περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Δημοφιλή Προϊόντα ή να αποφύγετε τελείως τη χρήση προτεινόμενων ώστε να ελαχιστοποιήσετε την απόσπαση της προσοχής του πελάτη από τον στόχο ολοκλήρωσης παραγγελίας.

Η καταγραφή των δεδομένων μπορεί να συνεχιστεί δωρεάν για 2 μήνες μετά τη διακοπή της συνδρομής. Επομένως μπορείτε σε αυτό το χρονικό διάστημα να ξαναενεργοποιήσετε τη συνδρομή σας χωρίς να μειωθεί η απόδοση του συστήματος.

Μετά από το διάστημα 2 μηνών, αποδεσμεύονται οι πόροι συστημάτων που εξυπηρετούν το eshop σας με αποτέλεσμα η καταγραφή να μην είναι διαθέσιμη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, αποθηκεύονται ως αντίγραφα ασφαλείας και διατηρούνται για 4 μήνες*. Μετά το πέρας 4 μηνών, τα δεδομένα σας διαγράφονται οριστικά και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησής τους.

* Εκτός αν υπάρξει αίτημα οριστικής διαγραφής από την πλευρά σας το οποίο μπορεί να διεκπεραιωθεί σε διάστημα ενός μήνα από την χρονική στιγμή της αίτησης. Διαβάσετε την απάντηση στην ερώτηση: “Μπορώ να αιτηθώ διαγραφή των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το eshop μου;”

Έχετε ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα αιτήματος διαγραφής των δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω της υπηρεσίας του Recommender. Η διαδικασία οριστικής διαγραφής θα ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα από την χρονική στιγμή του σχετικού αιτήματος και τα δεδομένα δεν θα μπορούν να ανακτηθούν. Με την ολοκλήρωση της διαγραφής, θα λάβετε ενημερωτικό email.

Μπορείτε να ακυρώσετε το αίτημα σας εντός 7 ημερών από τη χρονική στιγμή του αιτήματος.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το eshop σας τα επεξεργάζονται οι αλγόριθμοι του Recommender στους cloud servers της roasc με αυτοματοποιημένο τρόπο. Η επεξεργασία τους από άνθρωπο διενεργείται σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος ή για λόγους βελτίωσης της υπηρεσίας και για κανένα άλλο σκοπό.

Σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμη η επεξεργασία τους από τη roasc η από τρίτους για άλλο σκοπό, ζητούμε την έγγραφη συγκατάθεσή σας και προχωρούμε σε αυτή μόνο εφόσον συναινείτε. Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αφορούν σε γενικά στατιστικά ή λόγους διαφήμισης για τις οποίες προηγείται η διαδικασία ανωνυμοποίησης και ενσωμάτωσης τυχαίου θορύβου στα δεδομένα.

Το Recommender συλλέγει και αποθηκεύει δεδομένα σε 2 μέρη. Στην βάση δεδομένων του eshop σας με τη χρήση του πρόσθετου (plugin), και στη βάση δεδομένων που βρίσκεται στους cloud servers της roasc. Τα δεδομένα που συλλέγονται και στα 2 μέσα αποθήκευσης δεν αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είτε άμεσα είτε έμμεσα με εξαίρεση τα παρακάτω:

Δεδομένα που αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του eshop σας:
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αποθηκεύονται στο eshop σας από το Recommender είναι οι διευθύνσεις IP των επισκεπτών, το αναγνωριστικό χρήστη User-ID εφόσον ο επισκέπτης είναι εγγεγραμμένο μέλος και το αναγνωριστικό παραγγελίας Order-ID εφόσον ο επισκέπτης έχει κάνει αγορά από το κατάστημα. Αυτά τα δεδομένα αντιστοιχίζονται με το μοναδικό αναγνωριστικό χρήστη UUID το οποίο δημιουργείται με τυχαίο τρόπο από το Recommender και αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του eshop σας, στους cloud servers της roasc και στα cookies του επισκέπτη.

Το Recommender παρέχει τη δυνατότητα πλήρους ανωνυμοποίησης των δεδομένων για τα εγγεγραμμένα μέλη του eshop σας και τους επισκέπτες (εγγεγραμμένα μέλη ή μη) που έχουν κάνει αγορά από εσάς μέσω της οριστικής διαγραφής της αντιστοιχίας του UUID με το User-ID ή/και το Order-ID καθώς και τη δυνατότητα διαγραφής της IP διεύθυνσης. Σε περίπτωση εκτέλεσης της διαδικασίας ανωνυμοποίησης των δεδομένων κάποιου υποκειμένου, τα δεδομένα που παραμένουν σχετικά με αυτό δεν αποτελούν πλέον δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ταυτοποιήσουν το υποκείμενο.

Δεδομένα που αποθηκεύονται στους cloud servers της roasc:
Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στους cloud servers της roasc δεν είναι ταυτοποιητικά (η αλλιώς δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα). Εξαίρεση αποτελούν τα Order-ID των χρηστών που έχουν κάνει παραγγελία από το eshop και το UUID. Το Order-ID θεωρείται δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα διότι σε συνδυασμό με τα στοιχεία της παραγγελίας επιτρέπει την ταυτοποίηση των υποκειμένων. Το UUID επίσης σε συνδυασμό με πληροφορίες της βάσης δεδομένων του eshop, μπορεί να ταυτοποιήσει το υποκείμενο.

Είναι αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη του eshop ή/και του υπεύθυνου επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων η διαγραφή των προσωπικών στοιχείων όπου απαιτείται. Το ίδιο ισχύει και για τον μηχανισμό ανωνυμοποίησης που παρέχεται από το Recommeder. Σε περίπτωση που εκτελεστούν οι παραπάνω ενέργειες, τα δεδομένα που βρίσκονται στους cloud servers της roasc, παύουν να θεωρούνται προσωπικά. Συνεπώς, η αποθήκευση και η επεξεργασία τους δεν εμπίπτει στον κανονισμό του GDPR.

Οι διευθύνσεις IP καταγράφονται για λόγους διάκρισης των ανθρώπων από τις μηχανές ώστε να αποκλείονται από την καταγραφή οι τελευταίες. Οι διευθύνσεις IP θεωρούνται προσωπικά δεδομένα βάσει του άρθρου 2, στοιχείο αʹ, της οδηγίας 95/46/ΕΚ, διότι σε συνδυασμό με τις πληροφορίες του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου μπορούν να ταυτοποιήσουν το υποκείμενο των δεδομένων. Οι διευθύνσεις IP αποθηκεύονται για λόγους αναγνώρισης κακόβουλων προγραμμάτων, ονόματι “robots” ή “crawlers” και δεν αξιοποιούνται με κανέναν άλλο τρόπο από το Recommender, ούτε αποστέλλονται ποτέ προς επεξεργασία ή αποθήκευση στην βάση δεδομένων των Cloud Server της roasc.

Το Recommender παρέχει μηχανισμό ανωνυμοποίησης δεδομένων. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να διαγράψετε τις διευθύνσεις IP των επισκεπτών που δεν αναγνωρίστηκαν ως “robots” ή “crawlers”. Σε περίπτωση που έχει χαρακτηριστεί εσφαλμένα ως “robot” ή “crawler” κάποιο υποκείμενο, τότε η IP του μπορεί να διαγραφεί είτε με παρέμβαση της roasc στην βάση δεδομένων του eshop κατόπιν αδείας και παροχής πρόσβασης από τον νόμιμο ιδιοκτήτη του eshop, είτε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή τους συνεργάτες του, εφόσον το υποκείμενο αποδείξει με νόμιμο τρόπο ότι αυτή η διεύθυνση IP ανήκε σε αυτό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έγινε η καταγραφή των δεδομένων του. Αυτή η απαίτηση υπάρχει λόγω του ότι δεν μπορεί να γίνει πρακτικά η ταυτοποίηση του χρήστη με τη χρήση της IP, λόγω της πολιτικής απορρήτου των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, η άρση της οποίας γίνεται μόνο μέσω εισαγγελικής παρέμβασης και συνεπώς δεν μπορεί ένας τυχαίος επισκέπτης να αιτηθεί διαγραφή της δυναμικής IP διεύθυνσης που ισχυρίζεται ότι κατείχε αφού αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί τεχνικά.

Με βάση τον τελευταίο κανονισμό περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR), οφείλετε να ενημερώνετε τους επισκέπτες σας για την καταγραφή των δεδομένων τους, να αποζητάτε την συγκατάθεσή τους στην συλλογή, την επεξεργασία τους αλλά και τους λόγους αυτών (πχ εξατομίκευση) καθώς και τα υπόλοιπα που προβλέπονται από τον κανονισμό. Είναι αποκλειστική σας ευθύνη η ενημέρωση των επισκεπτών σας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και η roasc αποποιείται κάθε ευθύνης σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Το Recommeder σας παρέχει τα απαιτούμενα εργαλεία ανωνυμοποίησης όπως περιγράφηκαν στην ερώτηση: “Είναι το Recommender συμμορφωμένο με τον τελευταίο κανονισμού του GDPR;” των οποίων η χρήση σε συνδυασμό με την πλατφόρμα-πολιτική συμμόρφωσης στον σχετικό κανονισμό που ακολουθεί η ηλεκτρονική σας επιχείρηση, είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Μπορείτε να διακόψετε ανά πάσα στιγμή την συνδρομή σας χωρίς καμία δέσμευση.

Τα δεδομένα σας παραμένουν για 6 μήνες στη βάση δεδομένων των cloud server της roasc. Εναλλακτικά, μπορείτε να αιτηθείτε την διαγραφή τους η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός 1 μήνα από την χρονική στιγμή της αίτησης.

Η υπηρεσία του Recommender καθώς και το κάθε API key αντιστοιχούν σε 1 μόνο eshop μέσω του domain του. Συνεπώς απαιτείται να ενεργοποιήσετε μια συνδρομή για το κάθε eshop ξεχωριστά. Αν χρησιμοποιήσετε το API key σε περισσότερα από 1 καταστήματα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα δεδομένα σας. Ορισμένα παραδείγματα είναι: διπλότυπα IDs προϊόντων, παραγγελιών και χρηστών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η απόδοση του συστήματος και το πρόβλημα θα είναι μη αντιστρέψιμο. Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να λάβετε μέτρα ασφαλείας για να προστατέψετε το API key σας.

Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου τα eshop έχουν κοινή αποθήκη προϊόντων, δηλαδή χρησιμοποιούνται ως διαφορετικά σημεία πώλησης των ίδιων προϊόντων. Ενημερώστε μας σε αυτή την περίπτωση για ενεργοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα.