παράδειγμα συστάσεων προϊόντων με βάση το ιστορικό χρήστη και με βάση το προϊόν που προβάλλεται

Το Recommender λειτουργεί ως ένας έμπειρος πωλητής που εξασφαλίζει την ικανοποίηση των πελατών σας.

Πως είναι δυνατόν όμως να συμβαίνει αυτό;

Η εξήγηση βρίσκεται σε έναν κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται μηχανική μάθηση (machine learning).

 

Η μηχανική μάθηση είναι το σύνολο των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για να εκπαιδευτεί η μηχανή, δηλαδή ο υπολογιστής, με επεξεργασία δεδομένων από τα οποία εξάγει συμπεράσματα και κάνει γενικεύσεις με τρόπο παρόμοιο με τον άνθρωπο.

 

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο το Recommender συλλέγει δεδομένα από τους επισκέπτες σας, τα οποία σχετίζονται με προβολές προϊόντων, προτιμήσεις κατηγοριών, την αναζήτηση και πολλά άλλα από τα οποία ανιχνεύει μοτίβα αγοραστικής συμπεριφοράς. Με άλλα λόγια, αντιστοιχίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των πελατών με αγορές συγκεκριμένων προϊόντων. Μάθετε περισσότερα για τα συστήματα συστάσεων σε αυτό το άρθρο της Wikipedia.

 

Τα μοτίβα αυτά ανιχνεύονται με τη χρήση στατιστικών μεθόδων. Κάθε νέος επισκέπτης, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πληροφοριών, η οποία εισάγεται στο στατιστικό μοντέλο. Το μοντέλο παράγει συστάσεις προϊόντων με την μεγαλύτερη πιθανότητα να ανήκουν στην σφαίρα των προτιμήσεων του πελάτη. Η εξατομικευμένη εμπειρία που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων σας. Οι επισκέπτες, ενθαρρύνονται ώστε να αγοράσουν επιπλέον προϊόντα σε σχέση με την αρχική τους πρόθεση.

 

Το Recommender χρησιμοποιεί πολλαπλά στατιστικά μοντέλα τα οποία παράγουν συστάσεις προϊόντων που ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες:

 • Συστάσεις με βάση τη συμπεριφορά και το ιστορικό του χρήστη.
 • Συστάσεις με βάση το προϊόν που βλέπει ο χρήστης.
 • Συστάσεις με βάση τα περιεχόμενα του καλαθιού αγορών. (Προϊόντα που αγοράζονται συχνά μαζί)
 • Δημοφιλή Προϊόντα (Προϊόντα τα οποία έχουν αυξημένη ζήτηση λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα).

Ποιες δυνατότητες μου παρέχει το Recommender

Συστάσεις Προϊόντων

Ενσωμάτωση στο eshop

Το Recommender επιτρέπει την εισαγωγή συστάσεων προϊόντων με 3 διαφορετικούς τρόπους:

 • Εντός της κύριας ροής της σελίδας σε προκαθορισμένα σημεία (προϊόν, καλάθι, σελίδα 404 και σελίδα κενών αποτελεσμάτων αναζήτησης)
 • Σαν μικροεφαρμογή (widget) στην πλευρική στήλη στις σελίδες: κατηγορία προϊόντος, προϊόν και καλάθι
 • Σε οποιαδήποτε σελίδα και περιοχή με τη χρήση shortcode.

Τύποι Συστάσεων και η Χρήση τους

 • Συστάσεις με βάση τον χρήστη:
  Το Recommender αξιοποιώντας το ιστορικό πλοήγησης του χρήστη το οποίο καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο, παράγει εξατομικευμένες συστάσεις.
 • Συστάσεις με βάση το προϊόν:
  Οι συστάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τις αγορές που έγιναν από όλους τους χρήστες που είδαν αυτό το προϊόν. Αξιοποιούνται οι πληροφορίες του προϊόντος αλλά και όλων των χρηστών που έχουν καταγραφεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.
 • Συστάσεις Καλαθιού Αγορών/Συμπληρωματικά Προϊόντα:
  Αυτού το τύπου οι συστάσεις προκύπτουν με βάση τη συχνότητα με την οποία αγοράζονται κάποια προϊόντα μαζί. Προκύπτουν από τα προϊόντα που έχει προσθέσει ο χρήστης το καλάθι.
 • Δημοφιλή Προϊόντα/Αυξανόμενης Ζήτησης:
  Τα προϊόντα που προτείνονται από αυτή την κατηγορία είναι αυτά που παρουσιάζουν ανοδική τάση σε πωλήσεις στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι ανεξάρτητα από τον τρέχοντα χρήστη και το προϊόν που προβάλλεται.

Διαβάστε τον οδηγό χρήσης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης των συστάσεων.

Business Rules

Το Recommender σας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσετε τους επιχειρηματικούς σας κανόνες από την καρτέλα “Business Rules”. Οι κανόνες που μπορούν να οριστούν είναι οι εξής:

 • Προώθηση Κατηγορίας Προϊόντων: Προωθήστε προϊόντα από μια επιλεγμένη κατηγορία (πχ “ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ”)
 • Ενεργοποίηση Διαχείρισης Αποθέματος: Επιλέγετε αν θέλετε να αποκλείονται από τις συστάσεις προϊόντα που είναι εξαντλημένα/out-of-stock.
 • Φίλτρο Συστάσεων Βάσει Φύλου: Το Recommender ανιχνεύει το φύλο του επισκέπτη και προτείνει προϊόντα που αντιστοιχούν σε αυτό.
 • Εξαίρεση Προϊόντων: Αν θέλετε μπορείτε να αποκλείσετε συγκεκριμένα προϊόντα από τις συστάσεις, τοποθετώντας τα id τους στην blacklist.

Γνωρίστε το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου

Με το Recommender της roasc, το eshop σας προσαρμόζεται αυτόματα στον κάθε πελάτη.

Τι απόδοση αναμένεται να έχει;

Η απόδοση του συστήματος συστάσεων μπορεί να αξιολογηθεί με πολλούς τρόπους αλλά με βασικότερους, τα αποκτημένα έσοδα και το πλήθος των κλικ σε προτεινόμενα προϊόντα που οδήγησαν σε αγορά.

 

Μερικοί από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των συστάσεων είναι οι εξής:

 • Ρυθμός πωλήσεων (πωλήσεις/ημέρα)
 • Επισκεψιμότητα
 • Τιμή προϊόντων σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
 • Κατηγορία εμπορίου (Μόδα, Τεχνολογία, Υγεία & Ομορφιά, κλπ)
 • Προέλευση επισκεπτών και πρόθεση για αγορά συγκεκριμένου προϊόντος ή γενικότερη πλοήγηση.
 • Πλήθος/Γκάμα προϊόντων
 • Χρόνος ζωής προϊόντων (Διαθεσιμότητα/stock και ρυθμός ανανέωσης της αποθήκης)
 • Ενεργές διαφημιστικές καμπάνιες
 • Τεχνικά προβλήματα στις συναλλαγές
 • Διαθέσιμοι τρόποι πληρωμών

Λόγω του μεγάλου πλήθους παραμέτρων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των συστάσεων, δεν μπορεί να εκτιμηθεί εκ των προτέρων με ακρίβεια η απόδοσή τους στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Το μέγιστο ποσοστό αύξησης των εσόδων που έχει παρατηρηθεί έως τώρα με τη χρήση συστήματος συστάσεων ανέρχεται στο 35%, το οποίο έχει επιτευχθεί από την Amazon. Παρόμοια ποσοστά παρατηρούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που συλλέγουν τεράστιο όγκο από δεδομένα.

 

Το σύστημα βελτιώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου όσο συλλέγει και εκπαιδεύεται σε νέα δεδομένα.

 

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι πολύ σημαντικοί  δείκτες (KPIs) που βελτιώνονται από το Recommender. Αυτοί είναι ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα (average visit duration), ο ρυθμός εξόδου (bounce rate) και η αφοσίωση των πελατών σας (returning visitors). Το Recommender βελτιώνει αυτούς τους δείκτες οι οποίοι είναι γνωστό ότι μπορούν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη στην ηλεκτρονική σας επιχείρηση. Σας καλούμε να συγκρίνεται αυτούς τους δείκτες χρησιμοποιώντας τα Analytics σας πριν και κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου του recommender.

αύξηση εσόδων

Revenue Lift

μέσος χρόνος παραμόνής

Average Visit Duration

αφοσίωση πελατών

Returning Visitors

ρυθμός εξόδου

Bounce Rate

Μετράμε την επιτυχία μας από την επιτυχία των συνεργατών μας.roasc

Κόστος Υπηρεσίας

Το πλάνο χρέωσης καθορίζεται από τον αποκτημένο τζίρο που προκύπτει από το Recommender κάθε προηγούμενο μήνα. Η υπηρεσία προπληρώνεται στην αρχή κάθε μήνα.

 

Πώληση μέσω της υπηρεσίας του Recommender θεωρείται όταν ένα προϊόν αγοράζεται από κάποιον επισκέπτη εντός 14 ημερών από τη χρονική στιγμή που έκανε κλικ επάνω σε αυτό και εφόσον αυτό ήταν προτεινόμενο από το Recommender.

Popular Choice

Starter

Έως 1000€ αύξηση εσόδων ανά μήνα

46/μήνα

Popular Choice

Business

Έως 5000€ αύξηση εσόδων ανά μήνα

125/μήνα

Popular Choice

Enterprise

Άνω των 5000€ αύξηση εσόδων ανά μήνα

320/μήνα

*Οι αναγραφόμενες τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Ανακαλύψτε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα

Πώς ενσωματώνεται στο eshop

Τα βήματα για την εγκατάσταση του Recommender στο eshop σας είναι πολύ απλά. Αρχικά κάνετε αίτημα για έκδοση API Key, προετοιμάζουμε κατάλληλα το πρόσθετο (plugin) για το theme που χρησιμοποιείτε, σας το στέλνουμε, κάνετε την εγκατάσταση και εισάγετε το API key στη σελίδα των ρυθμίσεων. Από εκεί και έπειτα το plugin ξεκινάει την καταγραφή των δεδομένων. Μετά από 7 ημέρες καταγραφής, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις συστάσεις προϊόντων.

 

Το Recommender είναι συμβατό με το WooCommerce και παρέχουμε υποστήριξη αυτήν τη στιγμή μόνο για αυτό. Αν διαθέτετε πλατφόρμα κλειστού κώδικα (custom eshop) και επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να σας στείλουμε την τεκμηρίωση του API μας ώστε να το ενσωματώσει η ομάδα των προγραμματιστών σας.

 

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τα βήματα της εγκατάστασης στον οδηγό χρήσης του συστήματος.

 

Η roasc μπορεί να σας βοηθήσει είτε καθοδηγώντας εσάς ή τον προγραμματιστή σας, είτε άμεσα με πρόσβαση σε λογαριασμό διαχειριστή, χωρίς καμία επιβάρυνση. Σε περίπτωση που χρειάζεστε τη βοήθειά μας, επικοινωνήστε στο support@roasc.com

Επικοινωνήστε μαζί μας για επιπλέον διευκρινήσεις, απόψεις ή επισημάνσεις. Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας για μια τόσο καινοτόμα τεχνολογία και το αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση της σε εσάς και στους καταναλωτές.

Πώς λειτουργεί

διάγραμμα λειτουργίας recommender

Το οικοσύστημα του Recommender αποτελείται από 2 μέρη, το πρόγραμμα-πελάτης (client) και το πρόγραμμα-διακομιστής (server). Ο client εγκαθίσταται στο eshop σας με την μορφή πρόσθετου (plugin) και επιτελεί τον ρόλο της “γέφυρας” μεταξύ της ηλεκτρονικής σας πλατφόρμας και της υπηρεσίας Recommender η οποία παρέχεται από τους διακομιστές της roasc. Η μορφή της υπηρεσίας ακολουθεί το μοντέλο Software As A Service (SaaS).

 

Το plugin κατά κύριο λόγο εκτελεί τις εξής λειτουργίες:

 • Καταγραφή και Αποστολή Δεδομένων  στον Cloud Server της roasc.
 • Συγχρονισμός Προϊόντων με τον Cloud Server της roasc.
 • Αποστολή Αιτημάτων στον Cloud Server της roasc για λήψη Εξατομικευμένων Συστάσεων.
 • Προβολή Εξατομικευμένων Συστάσεων στους επισκέπτες του eShop.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο οποίο εκτελούνται όλες οι διαδικασίες αποθήκευσης, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων εκτελείται στους Cloud Servers της roasc.

 

Με αυτόν τον τρόπο, το plugin δεν καταναλώνει σημαντικούς πόρους από τον διακομιστή στον οποίο βρίσκεται το eshop σας και συνεπώς δεν απαιτεί μηχάνημα υψηλών προδιαγραφών για να μπορέσει να λειτουργήσει. Ένας διακομιστής ελάχιστων προδιαγραφών που μπορεί να φιλοξενήσει μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορεί να υποστηρίξει το Recommender plugin όπως και κάθε άλλο τυπικό πρόσθετο.